Met het 3-jarig JongerenEducatie project in Oeganda worden 3.200 jongeren praktisch opgeleid zodat ze een goede baan kunnen vinden in de landbouwsector. Een belangrijk onderdeel van het project is de oprichting van een tweetal coöperaties waar de jongeren hun oogst kunnen opslaan, verwerken en verkopen. Ondanks dat de twee coöperaties hebben bewezen veerkrachtig te zijn, heeft de coronacrisis ook hier zijn weerslag. Export en transport was verboden en markten werden gesloten. Er kwam een flink overschot en de prijzen daalden. Het feit dat gecontracteerde afnemers vaak laat waren met betalen deed het vertrouwen van de boeren wankelen. Sommigen gaven de voorkeur om de oogst te verkopen aan een tussenpersoon waardoor ze direct geld in handen hadden. Weliswaar een veel lager bedrag dan via de coöperatie.
Extra investering
Om de boeren en de coöperaties door deze crisis heen te helpen ontvingen ze een extra investering, een zogeheten ‘working capital’. Hierdoor zijn de coöperaties in staat de boeren meteen te betalen en de producten voor een langere tijd op te slaan en wachten met de verkoop totdat de prijzen weer gaan stijgen.
“Dankzij de extra steun hebben de boeren weer vertrouwen in de coöperatie. We hebben al 56 nieuwe leden. Voorheen werden de leden door niet leden voor gek verklaard omdat ze zo lang op hun geld moesten wachten. Ook al kregen ze een hogere prijs. Daar is nu gelukkig geen sprake meer van.” Aluka Musa, manager van de Kwera coöperatie.