Eunice Atar werkt aan de toekomst
Het noorden van Oeganda gaat nog steeds gebukt onder de gevolgen van de burgeroorlog die er 25 jaar woedde. De 27 jarige Eunice Atar groeide op in deze regio, waar veel jongeren slecht geschoold zijn en een goed toekomstperspectief missen. Eunice zette door, en werkt nu voor Heifer.
Waar een wil is, is een weg
De ouders van Eunice moeten rond zien te komen van de fruitteelt en visserij. Een flinke uitdaging met een economie die nog altijd platligt door de oorlog. Toch stuurden moeder Semmy en vader Robert Eunice naar school. Als klein meisje liep ze iedere dag over de stoffige Oegandese wegen. Een uur heen en een uur terug. Voordat ze aan de wandeling kon beginnen hielp ze eerst nog haar moeder mee op het land. Rustig opstarten was er niet bij voor Eunice. Op school kreeg ze tussen de middag niets te eten, waardoor ze na een lange dag uitgehongerd huiswaarts keerde.
Het onderwijsniveau in Dokolo kunnen we gerust als beroerd omschrijven. Gekwalificeerde leerkrachten zijn schaars en ‘betere’ scholen liggen ver weg. Veel jongeren verlaten vroegtijdig school zonder een fatsoenlijke brief te kunnen schrijven. Dit, in combinatie met het lage aanbod in banen, zorgt voor een hoge jeugdwerkloosheid. Alleen voor een paar gelukkigen is een ‘goede’ baan weggelegd.
Eunice is blij dat zij heeft doorgezet. Ze had namelijk een droom. Als jong meisje wilde ze al verpleegster worden. ”Ik wilde dat iedereen in ons dorp toegang had tot medische zorg. Ik was als klein kind veel ziek. Verpleegsters stonden bij mij op een voetstuk. Het waren slimme en krachtige vrouwen en hadden veel respect en aanzien. Dat wilde ik ook. Helaas mocht het niet zo zijn, het niveau op mijn school was te laag”.
Eunice kon dan geen verpleegster worden, ze ging niet bij de pakken neerzitten. Uiteindelijk heeft ze met haar enorme doorzettingsvermogen de basisschool en middelbare school afgemaakt, volgde ze een opleiding aan het Kaberamaido technisch instituut en behaalde ze haar diploma aan de Busitema Universiteit. 3 jaar na haar afstuderen vond Eunice haar eerste baan in de landbouwsector.
Aan de slag voor Heifer
Een paar jaar geleden werd Eunice aangenomen als onderzoeksassistent voor het educatieproject. Na het uitvoeren van een tweetal onderzoeken wilde ze een stapje hogerop en solliciteerde naar de functie Community Facilitator. In deze functie werkt Eunice nauw samen met jongeren door ze te trainen en begeleiden gedurende het project.
Blik op de toekomst
Bij het educatieproject zijn verschillende belanghebbende partijen betrokken. Ze werkt samen met lokale ondernemers, onderwijsinstituten, andere NGO’s en de lokale overheid van Dokolo district. Dit is voor haar een uitgesproken kans om haar netwerk uit te breiden en haar kennis op het gebied van landbouw en ondernemerschap te verdiepen. In de toekomst hoopt ze daarmee door te groeien naar Project Officer.
In de tussentijd zit Eunice niet stil. Ze verbouwt haar eigen groenten en opende onlangs, met het geld dat ze verdiende als onderzoeksassistent en de verkoop van sorghum en sojabonen, een eigen winkeltje. Hier verkoopt ze hoofdzakelijk basisbenodigdheden zoals suiker, zout, bloem en rijst. Deze dame gaat er wel komen, daar zijn wij van overtuigd!