Innovatieve droogtechnieken geven een boost aan de productie
Jarenlang leefden de gezinnen in de Sibicté-gemeenschap van Alta Verapaz Guatemala van de maïs, bonen en chili productie. Maar het was niet voldoende om de honger te stillen en de oplopende schulden af te betalen. Zoekend naar alternatieven besloten ze de gewassenproductie uit te breiden met zwarte peper, kruidnagel en kaneel en gingen een samenwerking aan met verschillende leveranciers van zaden en planten. De basis was goed. Maar het gebrek aan de juiste technische kennis leidde tot tegenvallende oogsten.
Het Green Business Belt Project speelt in op de behoeften van de boeren en staat hen bij met trainingen op het gebied van management, bodembeheer en gewassenproductie. Don Juan Icó is een van de specerijenboeren die al veel baat heeft gehad bij het project. Omdat hij bij de eerste groep projectdeelnemers zat, wordt hij gezien als een voorbeeld binnen zijn dorp.
Icó en zijn collega-boeren zijn getraind in duurzame landbouw, oogstopslag en bemestingstechnieken. “We waren al gestart met het verbouwen van specerijen. Maar pas sinds de komst van Heifer levert het ook echt iets op.” Zegt Icó.
Samen met Heifer veldwerkers heeft Icó een nieuwe droogtechniek geïmplementeerd. Met deze mobiele droogstations worden de kruiden vlak bij de akkers of in huis gedroogd, in tegenstelling tot open en bloot op een stuk zeil op de grond. Met als resultaat dat de kruiden na het oogsten meteen gedroogd kunnen worden. Dit levert niet alleen een beter product op voor de verkoop, maar ook minder oogstverlies (vanwege verplaatsing) en minder arbeidstijd.
De mobiele droger van Icó werd al snel gekopieerd door de andere boeren en ze zijn aan het kijken om verbeteringen aan te brengen zodat ze nog meer kruiden tegelijkertijd kunnen drogen.