Op projectbezoek naar Malawi

Medio 2022 is in samenwerking met Heifer Malawi en de Vlaamse overheid een nieuw project, gericht op de pinda en rundvee sector, in het veld van start gegaan. Onze collega’s Sharon en Sara zijn deze week in Malawi om ons programma te bezoeken. Voor Sharon is het de eerste keer dat ze het werk van Heifer in de praktijk ziet. Ze heeft voor ons haar eerste indrukken van dit hartverwarmende land op papier gezet. 

Dag 1

De eerste dag werd een bezoek gebracht aan Kasungu waar de pinda het meest verbouwde gewas is. Sharon: “De boeren lieten vol trots en dankbaarheid de ontwikkelingen op het land en indirect binnen hun gezinnen. Helaas ontbreken nog goed functionerende coöperaties en markten. In combinatie met verouderde landbouwpraktijken en de dreiging van gewassenziekten zoals aflatoxine is de opbrengst laag. Daarnaast verrichten vrouwen het meeste werk op het land, terwijl ze veel meer kunnen betekenen voor de gemeenschap en coöperaties.”

Het project

Ondanks de uitdagingen zit er veel potentie in de pinda sector als het gaat om het structureel verbeteren van het inkomen en het vergroten van de weerbaarheid en veerkracht van de boerengezinnen. Met o.a. dit project ondersteunen we nu meer dan 14.000 boeren met kennis over landbouw, bedrijfsvoering, het diversifiëren van het inkomen en de oprichting van goed functionerende coöperaties die de boeren linken aan financiële dienstverleners en de markt. Lees meer over dit project. 

Hoopvol!

Het gezinsinkomen zal uiteindelijk gaan toenemen. Alle kennis wordt doorgegeven aan andere boeren en het leefbaar inkomen binnen de gemeenschappen zal stijgen. Kinderen gaan weer naar school en gaan een betere toekomst tegemoet . 

Dag 2

“De wind waait hard over de lokale markt. Afrikaanse klanken galmen door de lucht. Muziek dat ergens uit een beatbox van een klein winkeltje komt. Er zitten groepen mannen en vrouwen geduldig op ons bezoek te wachten. Sommigen hebben 1-2 uur gereden op een gammele geleende fiets om bij deze samenkomst te kunnen zijn. Om 18:00u is het donker dus we moeten zorgen dat de gesprekken niet teveel uitlopen. De mannen en vrouwen met wie wij spreken zijn in februari gestart met het project. Nu, maanden later, delen zij hun ervaringen en hebben zij hun vragen aan ons goed voorbereid.”

Alle hulp nodig

De situatie van deze, voornamelijk rundvee, boeren in district Mzimba is schrijnend. Voor 90% van de bevolking is landbouw de belangrijkste inkomstenbron maar het inkomen is te laag om in de basisbehoeften te kunnen voorzien. Kortom: ze hebben alle hulp nodig die wij (met training en middelen) hen kunnen geven. Hoe zorgen ze goed voor hun runderen? Wat geven ze hen te eten? Voegen we een ander ras toe om inteelt te voorkomen? Vervoer, fietsen om van- en naar andere gebieden te reizen zodat ze hun kennis kunnen gaan delen met andere boeren. Een werkende vee-weegschaal om de waarde te bepalen, etc.

Zo verschillend, maar toch ook weer niet

Het blijft bizar, het contrast tussen de Westerse wereld en in dit geval Malawi. Maar als je met elkaar praat en écht in gesprek gaat (dankzij een super tolk) merk je al snel weer dat we allemaal dezelfde wensen en dromen delen. Alles hangt af van waar je wieg staat, dat je kansen krijgt maar ook pakt (en ziet).

Alle boeren die ik heb gesproken, man/vrouw/jong/oud, zijn slim, ondernemend en enorm sterk. Ze willen het beste voor hun gezin en families en geven hun kennis en kunde heel graag weer door aan de volgende generatie.

Ik heb nergens anders een plek gezien waar ondanks deze omstandigheden de mensen en kinderen zoveel lachen, dansen en elkaars hand vasthouden. Zij zijn zorgzaam voor elkaar, voor hun gasten, hun eigen vee en land. De avonden zijn donker, knus en gemoedelijk met her en der een kampvuur in de verte. De zonsopkomst is vroeg, dan zijn ze allemaal weer volop in beweging… met een lach op hun gezicht wat hun dag ook brengt.